Sectormoment Folk 2023
19 juni 2023 in Muziekclub ‘t Ey
Lees hieronder het korte verslag van de avond en bekijk de sfeerfoto’s.
Flanders Folk Awardwinnaar aan het woord
Lotte Remmen vertelde wat het winnen van de Flanders Folk Award (Beloftevolle Band in 2021) teweeg bracht voor Bipolar Bows, haar duo met Toby Kuhn. Het winnen van de Award was de kickstart van het duo als groep, die eigenlijk nog pril was op dat moment. Daardoor werden ze meteen au sérieux genomen en ontpopte hun duo zich snel als een hoofdproject voor beiden. 2021 was helaas geen evident jaar om de Award te winnen. Geleidelijk aan kwam het toch wel wat op gang, later dan voorzien, en hebben ze heel wat optredens in de agenda kunnen zetten.
Vooral het natraject heeft veel bijgebracht. Daarbij zat ook een residentie in Dranouter Centrum, waar ze een nieuw project startten rond stille film, dat in het voorjaar 2024 in première zal gaan.
Folk in het muziekonderwijs
Prof. dr. Thomas De Baets, Opleidingshoofd Muziek aan LUCA School of Arts / Campus Lemmens, lichtte folk in het hoger onderwijs toe. Folk heeft al een vrij lange traditie - vroeger was er al een volksmuziekopleiding - in het Lemmensinstituut. Vanaf het academiejaar 2023-2024 neemt het genre er een doorstart. Er komt een nieuwe opleiding voor doedelzak (lesgever Pieterjan Van Kerckhoven) en diatonisch accordeon (lesgever Anne Niepold) die internationaal georiënteerd is. Deze is ingebed in de afstudeerrichting instrument/zang omdat de nadruk ligt op instrumentbeheersing, er meer mogelijkheden zijn om samen te spelen met andere instrumenten en genrevervaging in de praktijk steeds vaker optreedt (klassiek/jazz/folk). De keuze voor deze instrumenten is gebaseerd op de populariteit in het DKO en omdat deze nog niet te vinden zijn in het klassieke aanbod. Op termijn kan het instrumentarium uitgebreid worden.
Intussen zijn er inspanningen om de kwaliteit van de didactiek in de folkmuziek verder te verbeteren en te documenteren. Filip Verneert, directeur van Muziekmozaïek, schreef samen met Thomas De Baets en 15 ervaringsdeskundigen het boek Naar een didactiek van de Folk. In de toekomst zal er ook een Engelstalige versie beschikbaar zijn.
Het Deeltijds Kunstonderwijs is een onmiskenbare schakel in het vormen van muzikanten en publiek. In maar liefst 30 academies en alternatieve opleidingen in Vlaanderen en Brussel kan je de dag van vandaag folk leren spelen.
Wat kunnen subsidies betekenen voor de folksector?
Bij de subsidieaanvragen is het folkgenre niet of slechts in kleine mate vertegenwoordigd, bijgevolg ondergesubsidieerd. Waarvoor en waar kan je allemaal subsidies aanvragen? Lize Colson van VI.BE duidde de verschillende opties.
Laat je horen
Afsluiten deden we, naar goede gewoonte, met een rondetafelgesprek waaruit een interessante discussie voortvloeide.
Het is duidelijk dat folk, binnen de breedste betekenis van het woord, een rijk kleurenpalet kent. Binnen dit palet is er ruimte voor groei met een aandachtig oog voor traditie. Hoe divers we binnen onze sector ook mogen zijn, het is en blijft belangrijk om als sector naar buiten te komen. Om eenzelfde visie te dragen en te waarderen. Ook op vlak van media coverage waarbij de nieuwe media een steeds meer prominentere rol zullen innemen, publieksbereik, het aanvragen van subsidies en het hanteren van een éénduidige aanpak, is er ruimte voor groei.
Een groei die we enkel maar kunnen bestendigen als we samenwerken. En toeval of niet, muziek brengt mensen samen.
foto’s van ldwphotography & Lies Tanghe
Merci!
Muziekclub ’t Ey in Belsele gaf ons een gastvrij onthaal en vanuit het netwerk boden we drankjes en een Marokkaanse wrap uit een foodtruck aan. Niets beter dan even informeel bij een hapje en een drankje de koppen samen te steken en van gedachten te wisselen, want daar dient een netwerk toch voor!